De afgelopen twee jaar heeft Randy van Eck een promotieonderzoek gedaan naar voorkeuren van particuliere woningeigenaren op het gebied van duurzaamheid en comfort. Randy deed dit in opdracht van De Twee Snoeken – WoonConnect aan de Technische Universiteit Eindhoven, onder begeleiding van Prof. Dr. Ir. Bauke de Vries, in het kader van een PdEng promotieplaats. De uitkomsten van dit onderzoek zijn volledig openbaar en kunnen door iedereen worden ingezet.

De resultaten bieden perspectief op de bereidheid van particulieren om in hun woningen te investeren op het gebied van CO2, energie en gasbesparing. Echter, niet de klimaatdoelstellingen zijn de belangrijkste drijfveer, maar wel de behoefte aan meer wooncomfort. Hoewel de resultaten van het onderzoek niet de schaal hebben om als hard wetenschappelijk bewijs te mogen dienen, is er een duidelijke indicatie dat particulieren omwille van comfortverbetering 15%  extra in hun woning willen investeren ten opzichte van verbeteringen omwille van duurzaamheid.

WoonConnect heeft de comfortroute in een prototype ontwikkeld en de eerste reacties zijn zeer positief! Randy promoveerde met het punt 4.3 op een schaal van 5, wat een 8.6 in de normale mensenwereld betekent. Proficiat Dr. Randy! Voor Connect-NL een mooie mijlpaal.

 

Naar het onderzoek