Begin januari is Connect 070 live gegaan in Leidschendam-Voorburg. De wijk Essesteijn is gebouwd in de jaren zeventig en bestaat voorna­melijk uit kwadrantwoningen en rijtjeshuizen. Zo is Essesteijn representatief voor wijken die in bijna alle steden en dorpen in Nederland terug te vinden zijn. In de wijk zijn 372 kwadrantwoningen gedigitaliseerd en voorzien van een aanbod aan verduurzamingsmaatregelen.

De gemeente werkt hiervoor intensief samen met WoonConnect, Feenstra installatietechniek, Bouwbedrijf Van der Leij, Kwartiermakers in de Bouw en WoonConnect.

Vertegenwoordigers van deze partijen gaven tijdens verschillende bewonersavonden, waar telkens zo’n 50-tal bewoners aanwezig waren, persoonlijk uitleg over het project en de mogelijkheden en de werking van de tool.

Connect 070 bevat de zogenaamde optieflow. Op basis van gekozen verbetermogelijkheden krijgt de bewoner een stappenplan, zodat de verbeteringen een samenhangende, integrale oplossing vormen en geen losse modules zijn.

In april wordt hier ook nog het 'Energieadvies nieuwe stijl' aan toegevoegd. Een overzichtelijke checklist toont welke optiepakketten de bewoner kan kiezen om een specifiek energielabel te behalen, inclusief de benodigde investering en maandlasten. Ook de mogelijke subsidies en leningen zijn in beeld gebracht, waardoor Connect 070 een digitaal energieloket is op maat voor dit type woningen.

Bewoners reageerden heel enthousiast over de duidelijkheid en mogelijkheden van het programma.